Home

Achtergrond

Israëlische minister komt naar Nederland

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman en zijn staatssecretaris Danny Ayalon brengen deze week een bezoek aan Nederland.

Hoog op de agenda staat de versteviging van de banden met de Europese Unie.

Het tweetal reist eerst naar Denemarken en zal later doorgaan naar Nederland, waar ze spreken met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Liberman zal de Nederlandse regering bedanken voor haar steun in de VN-Mensenrechtenraad. In oktober veroordeelde de raad het optreden van Israël tegen de Palestijnen tijdens de Gazaoorlog begin dit jaar. Nederland stemde tegen deze resolutie, omdat die volgens Verhagen te eenzijdig was gericht tegen Israël.

Doel van de trip is onder meer de relatie tussen de Europese Unie en Israël te bespreken, stelt het Israëlische ministerie. Israël wil die banden graag verstevigen maar in diverse Europese lidstaten, waaronder Nederland, is weerstand tegen een verdrag dat dit mogelijk moet maken.

Onder meer de PvdA, SP en GroenLinks vinden dat Israël nu niet beloond mag worden met betere betrekkingen terwijl het land misdaden heeft begaan in de Gazaoorlog en ook doorgaat met de uitbreiding van joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Verder ontmoeten de Israëlische bewindslieden Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en spreken ze met leden van de joodse gemeenschap in Nederland. Verder zal het tweetal in Nederland bijpraten met de Israëlische ambassadeurs uit verschillende Europese landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.