Home

Achtergrond

Israël bouwt scholen in bezet gebied

Israël heeft toestemming gegeven om 28 publieke gebouwen neer te zetten in de illegale Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

"Deze gebouwen en scholen moeten klaar zijn voor het begin van het nieuwe schooljaar in september'', aldus het ministerie van Defensie vrijdag.

Minister Ehud Barak maakt gebruik van een uitzondering op de woensdag door premier Benjamin Netanyahu aangekondigde bouwstop voor nederzettingen in bezet gebied. Die bouwstop geldt voor tien maanden, maar niet voor openbare gebouwen die noodzakelijk zijn voor het dagelijks leven van de kolonisten. De bouwstop geldt ook niet voor Arabisch Oost-Jeruzalem, iets wat de Palestijnen niet bevalt. Daarnaast gaan bouwprojecten waar al aan begonnen is, gewoon door.

De Israëlische regering zegt met de bouwstop te hopen het vredesproces nieuw leven in te blazen. Dat ligt stil sinds eind vorig jaar, toen Israël de Gazastrook binnenviel. De Palestijnen willen het overleg pas weer hervatten als er een totale bouwstop komt, inclusief in Oost-Jeruzalem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.