Home

Achtergrond

Industrie rekent op recordopbrengst bieten

Suiker Unie heeft opnieuw de gemiddelde wortelopbrengst per hectare naar boven bijgesteld.

Werd eerder dit jaar uitgegaan van ruim 60 ton per hectare, nu gaat Suiker Unie al uit van een gemiddelde opbrengst van 76 ton per hectare. Dat betekent een verschil van 10 procent met de opbrengst van vorig jaar. "Sinds vorige week hanteren we een taxatie van 76 ton per hectare, een suikergehalte van ongeveer 18 procent en daarmee 13,7 ton suikeropbrengst per hectare", zegt Gert Sikken directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "Zulke hoge opbrengsten hebben we nog nooit gehad."

Het suikergehalte staat al een aantal weken op 18 procent. Daar heeft de gevallen neerslag weinig aan veranderd. Op dit moment is 69 procent van de bieten gerooid en opnieuw stelt Suiker Unie de gemiddelde opbrengst naar boven bij. Deze staat nu op 76 ton per hectare. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatte eerder de suikerbietenopbrengst voor 2009 op 74,8 ton per hectare.

In 2008 was de gemiddelde wortelopbrengst over de hele campagne 71,6 ton per hectare. In België werd toen een wortelopbrengst gehaald van 68,67 ton per hectare. Beide landen spraken toen al over een absoluut record. "In België, Frankrijk en Duitsland worden op dit moment ook records gebroken bij de oogst van suikerbieten", zegt Sikken. "Hoeveel er daar meer geoogst wordt dan vorig jaar weet ik niet, maar ik hoor van collega’s wel dat de opbrengsten hoog zijn."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.