Home

Achtergrond

In zes fusiegemeenten gaan stemlokalen open

In zes toekomstige Nederlandse gemeenten vinden vandaag vervroegde gemeenteraadsverkiezingen plaats.

In Horst aan de Maas, Venray, Oldamt, Peel en Maas, Zuidplas en Venlo mogen de inwoners al bepalen hoe de gemeenteraad er de komende ruim vier jaar uit gaat zien. De vervroegde verkiezingen zijn uitgeschreven wegens een herindeling van gemeenten per 1 januari 2010.

Het is voor het eerst dat de gemeenteraadsverkiezingen weer worden gehouden met een papieren stembiljet en een rood potlood. Hiertoe besloot het kabinet na commotie over de stemcomputers. De stembureaus zijn open van half acht 's ochtends tot negen uur 's avonds. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) verwierp de suggestie van gemeenten om eerder te sluiten omdat medewerkers tot diep in de nacht bezig zijn met het tellen van de biljetten.

Den Haag richt zijn blik op de gemeenteraadsverkiezingen omdat die mogelijk een indicatie kunnen geven van de veranderde zetelverhoudingen, als er nu Tweede Kamerverkiezingen werden gehouden. Dat wordt echter bemoeilijkt door de deelname van allerlei lokale partijen. Bovendien doet de PVV van Geert Wilders in geen van de zes nieuwe gemeenten mee.

Rita Verdonk is als landelijk nieuwkomer met Trots op Nederland wel verkiesbaar. De Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas wordt voor haar de test om te kijken of haar gedachtegoed aanslaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.