Home

Achtergrond

Import van nuka’s sinds zomer sterk gestegen

De Nederlandse import van nuchtere kalveren is in de afgelopen weken sterk toegenomen.

Sinds begin september werden 23 procent meer kalveren ingevoerd dan vorig jaar.

Dat blijkt uit wekelijkse importcijfers van het Productschap Vee en Vlees (PVV) sinds week 36. In de periode van week 36 tot week 44 van 2008 voerde de kalversector 120.726 nuka’s in. Dit jaar was dat 148.992.

De stijging is opvallend omdat in de eerste helft van 2009 juist iets daalde. Die trend werd een aantal maanden geleden doorbroken. Sinds de zomer trekt de invoer weer aan. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt, maar mogelijk is er een relatie met de slechte melkprijzen. Er zijn in de afgelopen maanden veel koeien geslacht waardoor het voor de hand ligt dat het binnenlandse aanbod afneemt.

Uit de cijfers blijkt ook een verschuiving van herkomstlanden. Dit heeft onder andere te maken met veterinaire beperkingen. De import uit het Verenigd Koninkrijk lag ook vorig jaar al stil maar dit jaar komen ook uit Frankrijk geen nuka’s meer uit angst voor blauwtong. Ierland, vorig jaar nog buiten beeld, profiteert daarvan met 2.468 kalveren.

Duitsland blijft verreweg de grootste exporteur, maar levert procentueel gezien in. Polen streefde vorig jaar België voorbij als tweede exporteur en versterkt die positie. Polen is het enige Oost-Europese land dat sterker stijgt dan het gemiddelde, op de Baltische staten na. Deze landen lijken in opkomst als kalverleverancier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.