Home

Achtergrond

'Ierse varkensprijs wordt ondermijnd door invoer'

Ierse varkenshouders beschuldigen de vleesbedrijven en supermarkten er van steeds meer goedkoop ingevoerd varkensvlees, bacon en ham te verkopen.

Daardoor wordt de Ierse varkensprijs de laatste weken ondermijnd, aldus voorzitter Tim Cullinan van de sectie varkenshouders binnen de boerenbond IFA.

"De varkenshouders zijn aan het eind van hun latijn omdat de winkeliers weigeren hun eigen marges aan te tasten om een realistische prijs voor varkens te kunnen betalen. De vleesbedrijven zeggen keer op keer dat dat komt doordat de invoer de markt ondermijnt. Het feit dat dit ingevoerde vlees op het etiket Iers lijkt te zijn, maakt de situatie alleen maar erger", aldus voorzitter Cullinan.

Volgens de varkenssectie verkopen grote supermarkten als Lidl en Tesco steeds minder vlees of bacon met het Ierse kwaliteitslogo. Bij Tesco, dat ook in Ierland een grote speler op de markt is, is dat logo van alle bacon verdwenen. Tesco heeft tijdens een gesprek met de boeren beterschap beloofd. "Ze kunnen er op rekenen dat we dat erg goed zullen volgen", aldus Cullinan.

Of registreer je om te kunnen reageren.