Home

Achtergrond 4 reacties

Ieren willen hogere melkprijs 'net als Nederlanders'

De Ierse organisatie van melkveehouders ICMSA eist een verhoging van de melkprijs met vier cent per liter.

Zij wijst daarbij naar de hogere Nederlandse noteringen voor boter en melkpoeder en de gestegen melkprijs in ons land en Frankrijk. "Het is duidelijk dat er een grote kloof aan het ontstaan is tussen de prijs die Ierse verwerkers betalen en wat wordt betaald in andere EU-landen", aldus vice-voorzitter John O’Leary.

Volgens de ICMSA ligt de Nederlandse melkprijs voor oktober nu op bijna 33 cent per liter en werd in Frankrijk voor augustus meer dan 30 cent per liter betaald. "Gezien deze aanhoudende verbeteringen op de zuivelmarkten moeten alle coöperaties voor oktober een verhoging doorvoeren die de toenemende opbrengsten van de markt volledig weerspiegelt." Volgens O’Leary is de geëiste vier cent gebaseerd op de realiteit van de marktsituatie.

"Overal zie je de prijzen omhoog gaan. De notering op de Nieuw-Zeelandse veiling was 13,7 procent hoger dan in september. In Groot-Brittannië, de grootste afzetmarkt voor onze zuivel, ligt de roomprijs op het hoogste niveau in tien jaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  europeaan

  Er is maar een goede methode om een kostendekkende melkprijs te krijgen en dat moeten we regelen via de EMB; alle melk in Europa bundelen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Monique,het is waar de duitse melkerijen zijn nog zuinig. Campina Duitsland ook, 24 cent voor oktober. Zo'n twee maanden geleden heeft FC een lening van 1.000.000.0000,= Euro afgesloten, misschien is het daarom dat ze wat royaler kunnen zijn!!!... groeten uit de Niederschlesische Ober Lausitz.

 • no-profile-image

  Belgantw

  Ieren willen een hogere melkprijs, de belgen ook!!In belgie 24.5€/100 milkobel de rest er om heen of minder

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Milch Union HochEifel heeft eindelijk, na 5 maanden 20 cent uitbetaald te hebben, de melkprijs met 4 cent verhoogd naar 24 cent. De melkprijzen van de andere Duitse melkfabrieken kunt u vinden op de Milchpreisbarometer: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.