Home

Achtergrond

ING vreest kortstondige dip economie

Ondanks onverwachte groei van de Amerikaanse economie vreest ING dat de economie in een kortstondige dip terechtkomt.

Bedrijfsresultaten vallen immers vaak tegen, de werkloosheid loopt op, detailhandelsverkopen vallen tegen en in de VS zijn onverwacht minder nieuwbouwhuizen gebouwd.

De bank ziet een veel wispelturiger wisselkoers euro-dollar. Het is volgens de bank opmerkelijk hoe sterk de beurs en wisselkoers samenhangen sinds de val van Lehman Brothers in september vorig jaar. Een echte verklaring is er niet, maar zodra de beurs instort, gaan beleggers in dollars investeren, terwijl ze de valutahandel verlaten bij een stijgende beurs.

Volgens analisten bestaat geen twijfel dat de Amerikaanse economie voornamelijk gegroeid is door overheidsmaatregelen, die niet eeuwig door kunnen gaan. Ruwweg de helft van de 1,3 procent groei die de VS noteerde, is te danken aan een sloopregeling voor auto’s en een starterspremie op de woningmarkt. Wanneer de Europese economie sterker herstelt dan de Amerikaanse, zet dat druk op de dollarkoers en daarmee de Europese exporten naar de VS.

Waar in de VS een tijdelijke terugval wordt verwacht, zijn de vooruitzichten in Duitsland een stuk beter. Ook daar is de slooppremie beëindigd en zijn de autoverkopen prompt weer gedaald. De Duitse economie profiteert echter van de toegenomen handel met vooral Azië en omringende landen, terwijl de werkloosheid minder hard oploopt.

Duits herstel is goed nieuws voor exporteurs van voeding en agrarische grondstoffen, want Duitsland is in vrijwel alle categorieën de leidende afnemer. De agrarische handel van Nederland met Duitsland was vorig jaar 17,5 miljard waard.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.