Home

Achtergrond

IKB vraagt Globalgap erkenning aan

De Nederlandse IKB-kwaliteitssystemen voor vleeskalveren, pluimvee en varkens hebben de zogenoemde benchmark met het wereldwijde certificeringssysteem Globalgap aangevraagd.

Benchmarking wil zeggen dat de systemen worden gelijkgesteld aan Globalgap zodat IKB-erkende producenten ook Globalgap erkend zijn. In de afgelopen maanden is een vergelijking tussen de systemen gemaakt.

Behalve de Globalgap-erkenning kan de benchmark in de toekomst meer voordelen voor IKB-producenten hebben, legt Anne-Corine Vlaardingerbroek uit. Zij is namens het Nederlandse supermarktkoepel CBL op een conferentie in Athene.

"Voor groente en fruit heeft Globalgap een GFSI erkenning. Dit is een internationaal initiatief voor harmonisering van voedselveiligheidsnormen", zegt zij. "Steeds meer retailers eisen dat. Voor vlees en vis is er nu ook een aanvraag voor GFSI-erkenning ingediend. Het duurt nog wel even voor het zover is, maar het ziet er positief uit." Voor IKB-producenten zorgt dat na de benchmark voor extra afzetmogelijkheden.

In het voorjaar wordt daarnaast een nieuwe module voor diertransport toegevoegd aan Globalgap. "Er is behoefte aan een internationaal kwaliteitssysteem, binnenlandse systemen alleen zijn niet genoeg. Het internationale systeem wordt deels gebaseerd op de Nederlandse systemen."

De transportmodule legt bijvoorbeeld maximale beladingsgraden en reisduur vast. Het doel is dat Globalgap-gecertificeerde bedrijven dan alleen zaken doen met erkende transporteurs.

Op de conferentie wordt ook gekeken naar een zogeheten plusmodule voor dierenwelzijn. "Welzijn wordt ook duidelijker gedefinieerd in de bestaande modules, maar dat is lastig. Elk land stelt andere criteria en vindt andere aspecten belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de discussie over blank kalfsvlees of castratie van biggen. Dat speelt niet in alle landen", legt Vlaardingerbroek uit. "Met plusmodules leg je de criteria wel neer, maar is het aan het land of de retailer hoe de eisen ingevuld worden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.