Home

Achtergrond 3 reacties

IGC: tarweareaal krimpt

Het tarweareaal krimpt wereldwijd. Dat komt door de droogte in een aantal landen en door de lage tarweprijzen.

Dat schrijft de International Grains Council (IGC) in de laatste oogstprognose van de wereldgraanoogst. Volgens het internationale marktbureau hebben de akkerbouwers in Europa dit najaar minder wintertarwe gezaaid vanwege de lage prijzen. Er is meer koolzaad gezaaid.

Bovendien hebben akkerbouwers in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Zuid-Rusland last gehad van droogte in het afgelopen najaar. Ook daardoor is minder tarwe gezaaid.

Toch zal het tarweareaal in Europa niet fors krimpen, verwacht de IGC. Er zijn weinig alternatieven voor de tarweteelt, oordeelt het marktbureau.

Het areaal wintergerst valt volgend jaar daarentegen wel fors lager uit in Europa, stelt de IGC. Gerst kan vanaf volgend jaar niet meer voor interventie worden aangeboden. Telers vrezen daardoor een prijsval.

Ook in de VS is dit najaar minder wintertarwe ingezaaid, maar dan als gevolg van regen. Daardoor is de oogst van sojabonen en mais vertraagd, waardoor de omstandigheden voor de inzaai van wintertarwe steeds moeilijker worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rik

  Of pure stemmingmakerij. De graanprijzen zullen wel te laag zijn momenteel.

 • no-profile-image

  arm

  Gelukkig meer koolzaad en de olieprijs is ook al aan het stijgen. Alles komt goed.

 • no-profile-image

  kriskras

  goed e , sraks weer voedseltekort met stijgende prijzen !

Of registreer je om te kunnen reageren.