Home

Achtergrond

'Hypotheekrenteaftrek sneuvelt op termijn'

Minister Wouter Bos (Financiën) verwacht dat de hypotheekrenteaftrek bij een volgend kabinet op de helling gaat.

"Mijn voorspelling is dat het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek het volgende kabinet niet zal overleven.'' Dat heeft de minister tijdens een bijeenkomst met studenten van de Universiteit in Amsterdam gezegd.

Een woordvoerster van de minister bevestigde een bericht in De Telegraaf hierover. Bos deed de uitlating gisteren in antwoord op vragen van de studenten over wat een volgend kabinet zou kunnen doen met de zogenoemde heroverwegingen. Dat is het rijksbrede onderzoek van ambtenaren naar de mogelijkheden om het jaarlijks tekort van 35 miljard euro op te lossen dat is ontstaan door de economische crisis. Het was al bekend dat er geen taboe zou liggen op de hypotheekrenteaftrek.

De PvdA is al jaren voorstander van beperking van de aftrek. Snijden in deze voorziening voor huizenbezitters is voor coalitiegenoot CDA echter een zwaarbeladen onderwerp. Bij aantreden van het huidige kabinet in 2007 is afgesproken dat daar niet aan getornd zou worden. Door de economische crisis mag er wel weer over gesproken worden.

Volgens Bos kan de ingreep alleen geleidelijk worden ingevoerd. "We moeten wel uitkijken, het moet zorgvuldig gebeuren omdat de woningmarkt zeer snel reageert op wat mensen verwachten dat er met hun huis en hun vermogen gebeurt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.