Home

Achtergrond

Hollandse jeugd bij zwaarste drinkers Europa

Nederlandse jongeren behoren tot de zwaarste drinkers van Europa.

En dat niet alleen, ze drinken ook meer dan ooit. Ze beginnen steeds jonger en lopen zo steeds meer kans op verslavingsproblemen op oudere leeftijd.

Reden voor de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen om in december een congres te organiseren, waar ongeveer sprekers uit de hele wereld hun licht laten schijnen over jongeren en alcoholproblemen. De voordrachten zijn gegroepeerd rond 25 hoofdthema's, waaronder de rol van ouders en vrienden, invloed van de media, preventieprogramma's en medische interventie.

Recent Nijmeegs onderzoek heeft laten zien, dat jongeren die veel drinken een afwijking hebben in het gen dat zorgt voor het transport van serotonine, een stofje waardoor mensen zich prettig voelen. Daarvoor zijn driehonderd jongeren van tussen 13 en 18 jaar vijf jaar lang gevolgd en hebben zij speekselmonsters afgestaan. Hoe het precies zit tussen het gen en de alcoholconsumptie moet nog uit nader onderzoek blijken. Wel staat vast dat kinderen met die genetische aanleg die ook nog eens toegeeflijke ouders hebben, een groot risico lopen vroegtijdig met drank te beginnen.

Het congres duurt van 10 tot en met 12 december. Op vrijdag 11 december presenteren drie Nederlandse gemeenten en regio's met een bekend alcoholprobleem onder jongeren (West-Friesland, Achterhoek en Groesbeek) hun plan van aanpak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.