Home

Achtergrond 3 reacties

Hoger koolstofgehalte in bodem goed voor opbrengst

Verhoging van het koolstofgehalte in de bodem werkt opbrengstverhogend.

Dit zegt Steven Groot, onderzoekscoördinator van biologisch plantmateriaal bij Wageningen Plant Research International, naar aanleiding van de conferentie Go-Organic 2009.

"Het is goed dat er weer aandacht komt voor het effect dat het koolstofgehalte heeft op de opbrengst", zegt Wijnand Sukkel van het PPO. "Dat is de laatste tijd ondergesneeuwd."

In Nederland wordt volop onderzoek gedaan naar het effect van organische stof op de grond. Het is bekend dat het een positief effect heeft op het vochtvasthoudend vermogen van de bodem en erosiegevoeligheid. Het opbrengstverhogende effect wordt volgens Sukkel vaak vergeten.

Groot denkt dat het verbeteren van het vochtvasthoudend vermogen interessant kan zijn voor Nederland. "Het is hier niet zo droog als in Australië, maar wij kennen ook droge periodes."

Sukkel merkt op dat het ook zinvol is met het oog op klimaatveranderingen. "Een stortbui richt niet zoveel schade aan als de grond het water op kan nemen. Nu is de grond vaak zo gesloten dat het water erop blijft staan."

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leve vaste stalmest

  leven vaste stalmest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Han

  Als deze onderzoekers gelijk hebben, waar ik zeker niet aan twijfel. We kunnen hier uit afleiden, dat we meer aandacht aan de bodem moeten besteden in de vorm van organisch materiaal toediening en / of minder intensief bewerken van de bodem. DEze laatste geeft extra verbranding van organisch material. Hoe meer rooivruchten, hoe minder rest materiaal, dat veel koolsof aan de bodem toevoegd.
  Het al oude gewas rotatie systeem met veel graan c.q. kunstweide was niet uit de lucht gegrepen door onze voorouders. Net als het bemesten met strohoudende mest.
  Door de landbouw politiek zijn we min of mee gedwongen om de grond uit te buiten, door veel omzet generende gewassen (rooivruchten) te telen.

 • no-profile-image

  boerin

  Ook mest-vergisting haalt de koolstof uit de mest . Dus de winst op de korte termijn geeft verarming van de overblijvende mest-stof. Nu telt alleen fosfaat en stikstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.