Home

Achtergrond

Hoger inkomen pluimveehouders in derde kwartaal

Pluimveebedrijven hebben een goed kwartaal achter de rug.

Uit berekeningen van landbouweconomisch instituut LEI blijkt dat zowel leg- als vleespluimveehouders meer verdienden dan vorig jaar.
Legpluimveehouders realiseerden in het derde kwartaal een saldo van 65.000 euro, vergeleken met 1.000 euro een jaar eerder. Dit kwam voor een groot deel door de hogere eierprijzen, waardoor de opbrengsten flink hoger lagen dan in 2008. Daarnaast waren ook de voerkosten flink lager. In 2008 waren de voerprijzen erg hoog en daarbij vergeleken was het voer in het derde kwartaal van dit jaar 18 procent goedkoper.

Het derde kwartaalssaldo is iets lager dan dat van het tweede kwartaal en duidelijk lager dan de eerste drie maanden. Toch is volgens het LEI al duidelijk dat 2009 een goed jaar wordt voor de legsector.

Ook vleeskuikenhouders hebben een beter jaar dan in 2008. Hoewel de vleeskuikenprijzen aan de lage kant waren steeg het saldo met 18.000 euro naar 48.000 euro. Dat komt opnieuw vooral door de lagere voerprijzen. De opbrengstprijzen lagen 3 procent lager dan vorig jaar, terwijl eendagskuikens juist 2 procent duurder waren. Ook in vergelijking met de eerdere kwartalen van het jaar is dat een hoger saldo. Het LEI stelt dat het totale saldo over de eerste drie kwartalen 35.000 euro hoger ligt dan vorig jaar en verwacht dan ook een beter jaarinkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.