Home

Achtergrond

Herdenking val Berlijnse Muur begonnen

In Berlijn is de herdenking van de val van de Berlijnse Muur maandag met een oecumenische kerkdienst begonnen.

Precies twintig jaar geleden ging de Muur, die de huidige Duitse hoofdstad scheidde, open. President Horst Köhler en bondskanselier Angela Merkel woonden een dienst bij in de Gethmanekerk in de wijk Prenzlauer Berg. De kerk geldt als het centrum van de vreedzame revolutie in de DDR in 1989.

Later in de ochtend bezoekt burgemeester Klaus Wowereit een gebedsdienst in de Kapel van de Verzoening in de Bernauerstraat waar vroeger de Muur liep. Daarna vindt er een herdenking voor de slachtoffers van de Muur plaats.

Later vanmiddag steekt Merkel samen met onder anderen voormalige burgerrechtenactivisten uit de DDR de vroegere grens aan de Bornholmerstraat over. De grensovergang die hier stond, was op 9 november 1989 de eerste die openging voor DDR-burgers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.