Home

Achtergrond 5 reacties

Henk Brink: steun voor co-vergister te laag

Voorzitter Henk Brink van de LTO-werkgroep Duurzame Energie is ronduit teleurgesteld over de richtbedragen voor de subsidie voor co-vergisting.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft die bekendgemaakt. Ook de SGP reageert teleurgesteld.

Het basisbedrag waarbij een installatie rendabel is, is in 2010 gelijk aan dat van 2009: 15,8 cent per kilowattuur. Brink: "LTO heeft met het kabinet afspraken gemaakt over schoon en zuinig produceren. Het wordt ons wel moeilijk gemaakt als er geen reële vergoeding tegenover staat."

SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies, die eerder pleitte voor een verhoging van de subsidie: "Het bedrag was aan de krappe kant, en moet dus omhoog. Hier komen we zeker nog op terug."

Brink ziet dat in België en Duitsland meer steun is voor de aanleg van mestvergistingsinstallaties, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. Daarbij komt nog dat het budget dat de minister heeft te laag is om de afvallers van vorig jaar tevreden te stellen.

Economische Zaken maakte gisteren bekend tot welk subsidiebedrag de voorgestelde basisbedragen (die zijn gebaseerd op de gemiddelde kostprijs) ongeveer leiden. De subsidie is gelijk aan het basisbedrag min de actuele energieprijs, en varieert dus met die laatste prijs.
Volgens EZ komt de subsidie voor stroom uit biomassa naar verwachting uit op 4,8 tot 11,1 cent per kilowattuur; voor gas uit biomassa varieert dat van 24,5 tot 36,3 cent per kubieke meter.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veeboer

  Er zijn erbij die stinkend rijk worden van de ( E.U ) subsidies. Ik denk dat ik mij ook hierin maar eens ga verdiepen. Wie weet vaart het schip met geld dan ook bij mij naar binnen.

 • no-profile-image

  ing

  @ik weet het beter, ga eerst eens een opleiding doen voordat je hier wat uit kraamt! Schapen krijgen dus helemaal geen subsidie......behalve die oude mannetjes die vroeger al eens schapen hadden, maar niet diegene die de laatste jaren begonnen zijn! Dus doe eerst eens je huiswerk!

 • no-profile-image

  weet het beter

  Altijd maar weer subsidie. Huursubsidie, windmolensubsidie (om ze te bouwen en om ze te laten draaien),schapensubsidie, melksubsidie, rundvleessubsidie, natuursubsidie, maissubsidie, Vertreksubsidie ( voor buitenlanders die weer naar hun geboorteland teruggaan ) Kinderbijslagsubsidie, Openbaarvervoersubsidie, studiesubsidie, werkloosheidssubsidie, ziektenkostensubsidie, kinderopvangsubsidie, bijstandsubsidie, werktijdverkortingssubsidie, reïntegratiesubsidie, Isolatiesubsidie ( schiphol ) Dubbele beglazingsubsidie. enz. enz. Ik krijg er inmiddels een subsidiekop van. Kunnen we dan helemaal niks zonder subsidie?

 • no-profile-image

  schapenboer

  En ik leef al jaren van de opbrengst v/d schapen, grondgebonden. Het kan dus wel zonder subsidie!!

 • no-profile-image

  Han

  "Meneer Weet het beter" sudsidie is uitgevonden door de politiek om het onder liggende probleem niet te hoeven oplossen. Ze denken zo het echte probleem de wereld uit te helpen, helaas dat blijft en dus weer een nieuwe subsidie bedenken om de zgn. welvaart in de benen te houden.
  Wat u bespaart aan stookkosten bij goede isolatie zou op moeten wegen tegen de investering. Helaas dit lukt niet de energie prijs is te laag, dan maar subsidie, want de besparing op gas moet doorgaan!! Beleid.
  De totaal investering betaalt u net als ik dubbel via de belasting, alleen zo zien wij het niet als energie besparings investering.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.