Home

Achtergrond 8 reacties

Helft van uien nog niet verkocht

De Nederlandse uientelers hebben ongeveer de helft van hun oogst nog niet verkocht. Dat blijkt uit een voorraadmeting van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw.

In totaal lag er op peildatum 15 november nog zo’n 800.000 ton uien (bruto-gewicht) bij de telers in de schuur. Daarvan is bijna 187.000 ton al wel verkocht, maar nog niet afgeleverd. Zo’n 610.000 ton bruto is dus nog niet verkocht. Bijna eenderde van de uientelers heeft op de peildatum nog helemaal geen uien verkocht of afgeleverd.

Af land en uit de schuur was op 15 november bijna 424.000 ton uien afgeleverd. Dit komt neer op 35 procent van de totale bruto-productie. Het uitvalpercentage van deze uien bedroeg volgens de telers zo’n 8,5 procent. Voor de partijen die nu nog in de schuur liggen wordt de hoeveelheid uitval op zo’n 9 procent geraamd.

Volgens het BUI zijn bewaring en voorraden op peildatum 15 november enigszins vergelijkbaar met 2008. De volgende voorraadmeting wordt half februari uitgevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bart

  Er ligt nog voor 6777 hectaren in de schuren nog niet verkocht

 • no-profile-image

  Han

  Waarom vertellen de boeren hoeveel ze oogsten en in voorraad hebben. Is dit om de kopers blij te maken als er voldoende is?
  Er is geen bedrijf dat zo scheutig is met bedrijfs gevoelige informatie als boeren. Ja de meeste boeren zijn zelfs in staat om meer op te geven dan er is. Een goede boer heeft per slot hoge opbrengsten.
  Boeren deze statistische gegevens worden tegen jullie gebruikt door de handel!!!.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Bizar om te lezen dat er ook al zo gigaveel uien overgeproduceerd worden. Dat is wél de manier zeg om onder de kostprijs te moeten verkopen. Wat dat betreft lijken tuinders mij slimmer dan boeren!

 • no-profile-image

  oostlander

  Klopt helemaal Han, de groentetelers doen dit ook al een aantal jaren en sindsdien zijn de prijzen alleen maar omlaag gegaan! Wanneer met dit soort cijfers wat minder kwistig wordt omgesprongen zal er misschien weer een deel van het benodigde spanningsveld hersteld kunnen worden.

 • no-profile-image

  Han

  Misschien zijn de tuinders wel slimmer geweest toen ze nog een doordraai "vergunning" hadden bij de veiling. De Rabo is niet wijzer, zij promoten de productie van dure speculatieve gewassen. Het nieuwste voorbeeld van de in mijn ogen miskleun is het GIGA kassen complex in de Wieringermeer. De kassen produceren volop en de tomaten prijs klapt in, te veel tomaten. Gelukkig is de tuinder geen eigenaar van de KAS maar de RABO. het ergste is dat deze tuinder bescherming krijgt van de bank hij is TO BIG TO FAIL op hetzelfde moment krijgen minder draagkrachtige eigenaar telers bezoek van de Deurwaarder met een schrijven van de RABO.
  Heeft de Rabo genoeg prive bedrijven over de klink dan kan RABO weer rustig slapan, zijn Leas bedrijven draaien weer als en trein.
  En de de boeren voormannen zullen hierin het bewijs zien "Groot is voordeliger en dus beter".

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké Han, daar dacht ik ook aan toen ik dezer dagen eerst langs Wognum reed en aan de linkerkant de gebouwen van Dirk's failliete boedel zag staan en een paar minuten later aan de rechterkant van de weg dat megakassencomplex zag op kostbare akkergronden. Ik had net tevoren een kritisch tvprogramma over de Rabobank gezien en meteen vielen alle stukjes op hun plaats. Nu die mega-overproducerende tuinders nog failliet verklaren en dan kan men daar in een vloeiende beweging meteen met slopen beginnen. Wanbeleid!

 • no-profile-image

  Bart

  Als de vraag minder is dan de opbrengst dan krijg je een overschot in de opslag loodsen, en sommige boeren hebben meer hectares dan kleinere boeren die hebben meer opbrengst en meer overschot

 • no-profile-image

  spotvogel

  Groot gelijk Han, maar eigenlijk om te janken. Heren siepeltelers let op uw saeck! Straks gaan jullie nog gratis uien uitdelen bij winterwortelen om zo de voorrraadschuren weer leeg te krijgen. Dan wordt die hele handel een economisch hutspotje! Wellicht willen overproducerende varkensfokkers er dan ook nog klapstuk bij leveren. Wordt het een schitterende crisiswinter!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.