Home

Achtergrond

Heemskerk overlegt over storingen

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken praat eind volgende week met de telecomsector over de storingen waarvan klanten van Vodafone en KPN last hebben gehad. Dit heeft een woordvoerder van Heemskerk vrijdag laten weten.

De staatssecretaris vindt de storingen vervelend. De oorzaak ervan is volgens de woordvoerder nog onduidelijk. Daarom is het naar zijn zeggen moeilijk aan te geven wat de oplossing zou kunnen zijn. Het eventueel delen van het netwerk bij storingen door bedrijven, zoals Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) suggereert, vindt Heemskerk in eerste instantie een zaak van de sector zelf. Het onderwerp zal wel in het reguliere overleg tussen hem en de telecomsector aan de orde komen.

Van Dam was zelf slachtoffer van de storing die het telefoon- en sms-verkeer van Vodafone woensdag en donderdag platlegde. Hij vraagt zich daarom af of het delen van het netwerk de oplossing biedt. "Ik weet niet of het technisch mogelijk is dat een ander net het overneemt en ook bedrijven als KPN en T-Mobile capaciteit beschikbaar stellen. Net zoals gebeurt wanneer een elektrische centrale uitvalt.''

De storing heeft laten zien hoe afhankelijk mensen van het mobieletelefoonnet zijn, aldus het Kamerlid. Van Dam gaat ervan uit dat de bedrijven zelf bij elkaar gaan zitten en het onderling regelen. Desnoods zou Heemskerk ze om de tafel moeten nodigen. Van Dam zou daarom vragen als er niets gebeurt. En anders moet Heemskerk maatregelen opleggen. "Als het technisch mogelijk is en ze willen niet, moeten we kijken of we het kunnen opleggen dat de bedrijven hun net delen.''


Vodafone stelt in een reactie dat netwerkdelen in zijn algemeenheid onderdeel kan zijn van de oplossing van een maatschappelijk probleem door het uitvallen van een groot netwerk. "Het is de moeite van het onderzoeken waard'', zei een woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.