Home

Achtergrond

Handel wil interventieboter op markt

De zuivelhandel wil dat de Europese Commissie voorraden interventieboter vrijgeeft om de gespannen botermarkt te ontlasten.

Handelsorganisatie Eucolait heeft het verzoek per brief meegedeeld aan Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel. Het is niet de eerste keer dat de handel vraagt om vrijgave van interventieboter. Tot nog toe heeft de Europese Commissie het echter niet aangedurfd om boter weer op de markt terug te brengen.

Volgens de handel is vrijgave nodig omdat de Europese boterprijzen te hoog oplopen en verwerkers weer alternatieven gaan zoeken. Daarbij kan de markt extra boter wel aan, meent de handel. Eucolait stelt ook dat Brussel tot taak heeft om aan actief marktbeheer te doen, om te grote schommelingen te vermijden. Blijft de boter te lang vast zitten, dan wordt het later weer een last, vreest ze.

Donderdag beslist de Commissie over eventuele vrijgave van voorraden.

Of registreer je om te kunnen reageren.