Home

Achtergrond

Hagelverzekeraars moeten fors meer geld uitkeren

Hagelverzekeraars hebben dit jaar 50 tot 60 procent meer vergoedingen uitgekeerd voor hagelschade.

De schade in de fruitteelt is aanmerkelijk groter dan vorig jaar en dat is te verklaren door het feit dat hagel een grotere spreiding over het land kende. Daarnaast waren er signalen dat hagelbuien zwaarder waren dan vorig jaar.

Volgens Jan Schreuder van de onderlinge verzekeraar Vereinigte Hagel is het uitkeringsbedrag 60 procent hoger dan vorig jaar. De verzekeraar heeft alle vergoedingen uitgekeerd. ”Alle regio’s van Noord-Holland, tot West-Brabant en Flevoland zijn getroffen,” aldus Schreuder.

Collega Jan Vonk van Achmea Agro signaleert een uitkeringsbedrag dat 50 procent hoger ligt. ”Normaliter ligt het uitgekeerde bedrag rond de 10 tot 12 miljoen euro, maar dit jaar komen we uit op zo’n 18 tot 19 miljoen euro. Ook zijn verklaring luidt: meer hagel. Daarnaast denkt hij dat de schade aan relatief dure glastuinbouwkassen en duur plantmateriaal de vergoedingen heeft opgedreven.

Vonk geeft aan de meeste schademeldingen te hebben gehad van de hagelbui die op 25 en 26 mei overtrok. ”Ik heb tevens het idee dat hagelbuien frequenter voorkomen en dat de heftigheid toeneemt.”

Beide verzekeraars zeggen voldoende geld in kas te hebben om te kunnen uitkeren. De premies gaan alleen voor de getroffen telers en tuinders omhoog.

Vanaf volgend jaar kunnen telers kiezen voor de brede weersverzekering. De overheid subsidieert maximaal 65 procent van de premie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.