Home

Achtergrond 6 reacties

Grootste zuivelaar VS verdient aan twee kanten

Dean Foods, de grootste Amerikaanse zuivelverwerker, zag de winst in het derde kwartaal van dit jaar sterk aantrekken door lagere kosten voor boerderijmelk en een aantrekkende zuivelmarkt.

Dit heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Ook de aankoop van Alpro van de Belgische Vandemoortele Groep zorgde voor hogere inkomsten. Dean Foods telde hier een bedrag van 219 miljoen euro voor neer.

De omzet daalde in het derde kwartaal van 2009 met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op bijna 1,9 miljard euro.

De winst steeg van 25,5 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar naar 33,5 miljoen in het derde kwartaal van dit jaar. Het Amerikaanse zuivelbedrijf verwacht dat de zuivelprijzen de komende tijd blijven aantrekken en dat ook volgend jaar goede prijzen worden betaald. Het herstel zal volgens Dean Foods echter vrij langzaam verder gaan. Dat komt omdat er zowel in de Verenigde Staten als elders nog grote voorraden zuivel liggen opgeslagen, terwijl Nieuw Zeeland en Australië zich ook flink zullen roeren op de exportmarkt. Toch is het optimistisch over de verdere prijsontwikkeling, maar een piek zoals in 2007 wordt niet weer bereikt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  doormelker

  In nederland is dit hetzelfde

 • no-profile-image

  Han

  Dat een particuliere fabriek zo goedkoop mogelijk inkoopt kan ik me voorstellen. Helaas blijkt steeds weer dat de co-op 's niet veel meer betalen of misschien wel minder. Hoe kan dat, de co-op zou toch minimaal hetzelfde moeten uitbetalen, maar gezien het feit dat het kapitaal van de boeren is zou het meer moeten zijn. Rente vergoeding over geinvesteerd vermogen.
  Of zie ik het verkeerd??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Triest is dat!,zo denk ik er ook over. Meneer Farmer, in Nederland is dat ook zo, las ik net!!!... Helaas is het zo dat de producent zelden in een Machtpositie verkeerd. Wanneer zal de Vraag naar Melk groter worden dan het Aanbod???... Ook dat zal nog even duren. Volgens Dean Foods, ligt er nog een flink portie opgeslagen!!!... In Europa is dat ook zo!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Han, normaal gesproken zouden de coöp's zo goed moeten zijn dat de Particulieren overbodig waren!!!... Nu hebben ze elkaar nodig, om nog een beetje evenwicht te bewaren,droevig hé?

 • no-profile-image

  boerin

  Dean Foods is onlangs op het matje geroepen omdat ze haar monopolie positie volgens leveranciers misbruikte, en een te lage melkprijs uitbetaalde.
  Zo zie je maar weer dat een eerlijke melkprijs door verwerkers heel anders wordt geinterpreteerd dan door leveranciers, en dan gaat het hier nog over consumptie melk.

 • no-profile-image

  Farmer USA

  Triest om te realiseren dat een grote zuivelverwerker meer winst maakt over de ruggen van hun leveranciers.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.