Home

Achtergrond 12 reacties

Groothandels staken verkoop blank kalfsvlees

Horecagroothandels Makro, Hanos en Sligro stoppen met de verkoop van blank kalfsvlees.

De groothandels Makro, Hanos en Sligro stoppen met de verkoop van blank kalfsvlees. Dat meldt Stichting Wakker Dier.

Volgens de stichting zal hierdoor het blanke kalfsvlees uit de meeste restaurants verdwijnen, omdat de genoemde groothandels vooral kalfsvlees aan de horeca leveren. Wakker Dier voert al langer campagne tegen blank kalfsvlees omdat de kalveren volgens de stichting aan bloedarmoede lijden. Eerder dit jaar stopten daardoor al supermarkten met de verkoop van blank kalfsvlees.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Jopie uit Amstelveen. De sprookjes waar u het over heeft bestaan in uw eigen hoofd. Met name de kalfsvleessector heeft de laatste twee decennia de grootste ontwikkeling op het gebied van diervriendelijkheid meegemaakt. Huisvesting in groepen, veel licht en ruimte in de stallen, individuele voedering. Ieder stukje vlees in de supermarkt heeft een nummer en is de herleiden naar de producent. In meerdere stallen zijn camera's opgehangen die via het internet laten zien hoe het er aan toe gaat.
  En jouw stelling is gebazel in de ruimte, als het werkelijk zo zou zijn dat iedereen zich afkeert van de vleesproductie dan vraag ik me af hoe het komt dat na tientallen jaren onwaarheden, verdraaiïng van feiten, leugens, verdachtmakingen en bedreiging aan het adres van producenten door een fanatieke linksradicale kliek van boerenhaters, nog steeds 96 % van de Nederlandse bevolking vlees eet.
  Emotionele schreeuwerij, nergens gebaseerd op feiten, onderzoek en vaak gestoeld op wat men leest of in gekleurde media ziet, voeren de boventoon. Weinig van diegenen die tegen de boeren aanschoppen hebben de moeite genomen zichzelf eens een aantal dagen op de hoogte te stellen hoe het er werkelijk aan toe gaat in de dierhouderij.
  Als het om landbouwhuisdieren gaat wordt er bij eerst woord al clichématig geroepen dat het om dierenmishandeling gaat. Demonisering noemt men dat tegenwoordig.
  Ik vraag me trouwens steeds af wat tegenstanders van vlees eten hier op deze site zoeken. Niets anders dan provoceren, treiteren, schelden en onzin verkondigen zo lijkt het.

 • no-profile-image

  Jopie

  @Berend Botje, wat ik bedoel te zeggen is dat het er niet om gaat dat vlees eten verkeerd is, het gaat erom dat het vlees met een beetje respect geproduceerd wordt en dat is waar 90% van de nederlanders het mee eens is. Alleen op het moment dat ze in de super oid staan, worden ze meestal toch weer verleid om een product te kopen dat niet deugd. De oplossing daarvoor lijkt me om in overleg met supers producten die niet deugen daarom uit de schappen te halen, zodat de consument er weer meer op kan vertrouwen dat wat er in de schappen ligt wel deugt.

  Alles wat je verder zegt over linkse groeperingen, terreur, boerenhaters, treiteren etc. etc. zijn jou woorden en het lijkt me verstandig om het daar bij te laten.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Dat men alleen al zegt dat in de winkel producten liggen die niet deugen is zou je als een contradictio in terminus kunnen bestempelen. Hoe zo niet deugen ? Alle voedsel uit Nederland afkomstig wordt binnen het kader van (vele strenge) wetten en regels geproduceerd. Er wordt tevens zeer straf op toegezien dat deze regels worden nageleefd. In weinig sectoren van het bedrijfsleven in ons land zijn zoveel controlerende instanties bezig.
  Dat iemand dan zegt dat die producten niet deugen is een emotioneel waardeoordeel, niet gestoeld op onderzoek, wetenschappelijke feiten, niet onderbouwd door ook maar enige objectieve analyse. Zoals ik al zei, laat het woord landbouw, landbouwhuisdieren of platteland vallen, de negatieve kwalificaties van de dierentaliban vliegen je om de oren. Uit uitgevoerde enquetes, om die er maar eens bij te halen, blijkt vaak dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders een positief beeld van de landbouw en de mensen die daar in werken heeft.
  De Nederlandse producten en ook de meeste producten uit de rest van de EG
  zijn van prima kwaliteit en worden op een verantwoorde manier geproduceerd.

 • no-profile-image

  Jopie

  @Berend Botje: zoals de waard is vertrouwt ie zijn klanten...
  Onderzoeken hebben al zo vaak aangetoond dat de meerderheid van de bevolking doodziek is van hoe de vee-industrie met dieren omgaat.
  Maar blijf jij maar vooral in sprookjes geloven.

 • no-profile-image

  geen boer

  jopie, de meerderheid van de bevolking koopt dit vlees toch niet, de meerderheid wil namelijk alleen het goedkoopst van het goedkoopst. Over de productiemethode maken ze zich enkel in enquetes druk, bij de kassa telt het eigen belang. Verkoop van keurmerk witvlees gaat trouwens gewoon door hoor, dus eigenlijk gewoon een beetje feel-good news van genoemde partijen.

 • no-profile-image

  kalvermester

  ja ge kunt ook veel beter dat buitenlands vol hormoon gespoten vlees kopen en eten!!!

 • no-profile-image

  Marketeer

  En wederom laat de vleessector zich afslachten... Wakker Dier en Wilders...
  Als het zo doorgaat vinden die twee elkaar en dan mag er helemaal geen vleesvee anders dan bio gehouden worden. Waarvan akte!

 • no-profile-image

  student

  Ik zeg een mooie kans voor de sector om de distibutie van blank kalfsvlees in eigen hand te nemen, zonder bang te hoeven zijn voor concurrentie.
  Slechts druk van dieractivisten.

 • no-profile-image

  hobbes

  @Jopie, het nadeel van deze onderzoeken is dat de persoon die het invuld, in de supermarkt er altijd een ander idee op nahoud.

 • no-profile-image

  geen boer

  welk een morele superieuriteit; het gepeupel wíl het eigenlijk niet, maar koopt het wél. En dat is de fout van de productie- en handelsketen. Die 'deugen niet'. De meerderheid van de mensen heeft echt wel door dat hoe goedkoper het vlees is, hoe eerder diervriendelijke productie ervan in het gedrang komt. Het interesseert hen gewoon niet. Dát is de werkelijkheid, niet de ingevulde enquetes. Durf gewoon te zeggen: consument, U deugt niet! Dan hebben we een discussie.

 • no-profile-image

  brabant

  Wat is dan de meerwaarde van blank kalverenvlees??? Niks? Je kunt die kalveren toch ook gewoon opfokken zonder een ijzerarm dieet. Als de stomme consument geen witvlees kan eten dan eten ze toch wel roodvlees. Kortom het maakt geen bal ut.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  In een democratie met een vrije markt is het zo dat de consument de markt stuurt en eisen kan stellen aan hetgeen men koopt. Veranderingen worden dus normaliter aangestuurd door de vraag van de consument. Op verzoek van de burgers kan de overheid vervolgens wetgeving instellen om wetten en normen te handhaven en te conroleren.
  Tegenwoordig is er echter geen sprake meer van vrijheid, veranderingen worden door intimidatie en chantage opgedrongen door kleine minderheidsgroeperingen met behulp van de politiek gekleurde media. Zij noemen dit "de publieke opinie", wij noemen dit voldoen aan politieke correctheid. Campagnes die men voert zijn doorspekt met onwaarheden, wetenschappelijk niet onderbouwde zogenaamde "feiten", en shoppen van vaak kleine items uit vele rapporten en onderzoeken. Feiten die het relaas van deze groeperingen niet ondersteunen of tegenspreken worden stelselmatig niet genoemd.
  Emotie van enkelen moet met alle - ook foute - middelen opgedrongen worden aan het volk. Diegenen die hier niet in meegaan worden versleten voor domme mensen, dierenhaters, milieuvervuilers.
  Over democratie en openheid gesproken.
  De supermarkten worden economisch gedwongen hierin mee te gaan.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.