Home

Achtergrond

Groep-Coutinho bekijkt scenario's Q-koorts

Een deskundigengroep onder leiding van RIVM-directeur Roel Coutinho bekijkt de effecten van verschillende maatregelen om de Q-koorts te bestrijden, waaronder het verplaatsen uit woonkernen en (deels) ruimen van melkgeiten- en melkschapenbedrijven.

Dat meldt minister Gerda Verburg in een brief aan de Kamer. Die had om een reactie gevraagd naar aanleiding van een tv-uitzending van actualiteitenprogramma Nova, waarin de ernst van de Q-koorts werd benadrukt en de daadkracht van de ministeries van LNV en VWS in twijfel werd getrokken.

Andere maatregelen die de deskundigen beoordelen zijn een dekverbod en het beperken of voorkomen van verwaaiing van de bacterie vanaf besmette bedrijven.

Verburg gebruikt het advies van de groep-Coutinho voor een besluit over het bestrijdingsplan voor Q-koorts in 2010. Daarbij worden ook 'juridische en maatschappelijke aspecten' betrokken. Daaronder vallen uiteraard ook de volksgezondheid en de (economische) belangen van de melkgeiten- en melkschapensector.


De SP dringt aan op een spoedig debat met de bewindslieden van LNV en VWS. Mogelijk komt Q-koorts aan bod in het wekelijkse vragenuur, vanmiddag tussen 14 en 15 uur. SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat er een algeheel vervoersverbod voor melkgeiten moet komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.