Home

Achtergrond

Groente-export stijgt met 4 procent

De export van groente steeg in de eerste drie kwartalen van dit jaar met circa 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De totale groente- en fruitexport zakte 2 procent, maar dat wordt grotendeels veroorzaakt door fruit en het akkerbouwmatig geteelde peen. Geschoond van deze categorieën blijft een forse groei over voor groente.

Die is vooral toe te schrijven aan de glasgroenteteelt. De uitvoer van tomaat (14 procent), komkommer (21 procent) en paprika (18 procent) steeg explosief in september. Over de eerste drie kwartalen lag de uitvoer voor tomaat en paprika circa 10 procent boven het niveau van vorig jaar.

De uitvoergroei kan niet alleen toegeschreven worden aan een areaaluitbreiding. Deze bedroeg dit jaar circa 4 procent. De productie viel dit jaar bijzonder goed uit met een recordopbrengst uitgedrukt in volume. Dat leidde gelijk tot een zware prijsdruk.

De totale export zal dit jaar mogelijk nog naar een gelijk niveau toegroeien als 2008. De fruitexport zal in het nieuwe seizoen met een volle oogst de lagere uitvoer eerder dit jaar compenseren, zo is de verwachting.

De grootste markt, Duitsland, blijft zich goed ontwikkelen. In september steeg die uitvoer 13 procent. Over het hele jaar bezien is de stijging 2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.