Home

Achtergrond

Groen licht Brussel voor import transgene mais

De Europese Commissie heeft een toelating gegeven aan de import van drie soorten mais die genetisch zijn veranderd.

Het betreft de maisrassen Mon 88017 en Mon 89034 van veredelingsbedrijf Monsanto en het maisras 59122 x NK603 van Pioneer.

Hiermee kan de sojaimport weer op gang komen. Die lag stil omdat in partijen gangbare soja resten van genetisch veranderde mais waren gevonden. Dat leidde tot grote schade bij de exporteurs die soja naar de EU exporteerden.

Vooral in Spanje mocht een aantal sojaschepen niet worden gelost omdat er sporen van de genmais Mon 88017 in zijn aangetroffen. In Spaanse havens wordt zo’n 180.000 ton soja vastgehouden vanwege vermenging met transgene mais.

Half oktober konden de landbouwministers van de lidstaten het niet eens worden over de toelating van de genetisch veranderde mais. Daarom heeft de Europese Commissie gisteren zelf de knoop doorgehakt.

De Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg stemde 19 oktober vóór toelating, maar had niet voldoende medestanders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.