Home

Achtergrond

Groei doorvoer groente en fruit stokt in 2008

Exporteurs van groente en fruit hebben vorig jaar minder importgroente en -fruit doorgevoerd.

Het aandeel re-export stabiliseert voor het eerst sinds 2005. Dat blijkt uit een marktmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT). De re-export van verse groente en fruit bedroeg in 2008 3,1 miljard kilo, tegen 3,2 miljard kilo in 2006. De daling is evenredig verdeeld over zowel fruit als groente. Het doorgevoerde aandeel vers fruit nam af met 41 miljoen kilo naar 2,3 miljard kilo. De afname van verse groente bedraagt 39 miljoen kilo en kwam uit op 883 miljoen kilo.

De daling in de doorvoer van fruit laat zich verklaren door een afname van de import van fruit uit Zuid-Afrika, België en Spanje. De drie landen samen zijn goed voor bijna 40 procent van de import van fruit. De top 3 geïmporteerd fruit bestaat uit sinaasappel, appel en druif.

Het aandeel re-export beslaat de helft van de totale uitvoer van verse groente en fruit. Het aandeel verse groente en fruit van Nederlandse bodem bedroeg vorig jaar 3,1 miljard kilo en was hoger dan in 2007. De grotere export van Hollands product zorgde voor een recorduitvoer van in totaal 6,3 miljard kilo.

Opmerkelijk is dat twaalf exportbedrijven in 2008 goed zijn voor bijna de helft van de uitvoer van Nederlandse groente en fruit. Deze twaalf bedrijven exporteren elk meer dan 60.000 ton per jaar. In 2008 waren totaal 144 exporteurs actief met uitvoer van verse groente en fruit van Nederlandse bodem.

De exportwaarde van het Nederlandse groente en fruit zit in de lift. In 2008 is voor een bedrag van bijna 6,1 miljard euro uitgevoerd. Het gaat hierbij om 60 procent verse groente en 40 procent vers fruit. De omzetstijging is vooral te verklaren door de gestegen exportvolumes.

De binnenlandse consumptie van verse groente en fruit vertoont een daling. Consumenten kochten in 2008 1 kilo minder verse groente. De bestedingen daalden eveneens. De verkochte volumes fruit daalden ook, maar de besteding nam toe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.