Home

Achtergrond

Griepafname, maar we steken de vlag niet uit

Het aantal besmettingen met Mexicaanse griep neemt af. ,,De kans is groot dat dit het begin van het definitieve einde is, maar ik kan het niet beloven'', zegt arts Jim van Steenbergen van het RIVM. Het is in ieder geval nog geen tijd om de vlag uit te steken volgens hem. ,,Het kan best zijn dat er een nieuwe piek achteraan komt. Als we kijken naar de rest van de wereld lijkt de kans het grootst dat het einde in zicht is.''

Het aantal besmettingen mag dan afnemen, er stierven afgelopen week wel acht mensen aan de griep. Bij alle sterfgevallen was er sprake van onderliggend lijden. Onder de griepslachtoffers zijn geen kinderen.

Het aantal ziekenhuisopnames was afgelopen week lager. Vorige week namen ziekenhuizen nog 359 mensen met het H1N1-virus op, deze week waren dat er 289. Voor het eerst meldden zich substantieel minder mensen bij de huisartsen.

Ondertussen gaat de vaccinatiecampagne gewoon door. De GGD denkt dat 70 procent van alle opgeroepen mensen komt opdagen voor een prik. Bij gelovige gemeenten is de opkomst fors lager, merken de GGD Gelre-IJssel en de GGD IJsselland. In de gemeente Nunspeet kwam maar 50 procent van de opgeroepen ouders en kinderen opdagen. ,,De opkomst in onze Veluwse gemeenten lag iets lager dan die in de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen) en in de Achterhoek. Nunspeet viel opvallend laag uit, vermoedelijk omdat daar veel mensen van reformatorische huize wonen.''

De prikactie is een voorzichtig succes, ondanks dat sommige ouders bijwerkingen bij hun kinderen zoals koorts melden. Ruim een derde van de meldingen over bijwerkingen van de prik bij kinderen betreft koorts. Dat komt niet onverwacht, want koorts is een bekende bijwerking van het vaccin. Vier kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis met hoge koorts. Twee andere kinderen moesten worden opgenomen wegens overgevoeligheid voor het vaccin.

,,Met alle vier kinderen gaat het weer goed'', aldus Kees van Grootheest van Lareb, het centrum dat de bijwerkingen in Nederland bijhoudt. Lareb ontving deze week 718 meldingen van bijwerkingen door het vaccin Pandemrix. Het is niet duidelijk of alle meldingen echt te maken hebben met de vaccinatie.

De prikactie komt langzaam ten einde. Zaterdag wordt er alleen nog gevaccineerd in de plaatsen Tynaarlo en Beilen in Drenthe en Urk in Flevoland.

De GGD vaccineert 830.000 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby's van nul tot en met vijf maanden. Andere risicogroepen, zoals mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen, krijgen een oproep via de huisarts en worden daar gevaccineerd.

Voor de vaccins die overblijven is inmiddels een plan bedacht. Nederland gaat 19 miljoen Mexicaanse griepvaccins verkopen aan landen die een tekort hebben aan de medicijnen. Wel houdt de regering voor de zekerheid wat vaccins achter de hand: zo'n 2,2 miljoen. Welke landen de vaccins mogen kopen, is nog niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.