Home

Achtergrond 1 reactie

Grains Council verhoogt tarweproductie opnieuw

De International Grains Council (IGC) schat de wereldwijde tarweproductie voor de vijfde opeenvolgende maand hoger in dan de maand er voor.

In de novemberprognose gaat de IGC uit van een tarweproductie van 668 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton meer dan in oktober werd geschat. Sinds juli, de start van dit graanseizoen 2009/2010, heeft de IGC de prognose voor de tarweproductie verhoogd van 652 miljoen naar 668 miljoen ton.

Dat is nog altijd 19 miljoen ton minder dan vorig seizoen is geproduceerd, maar dat was een recordoogst. Volgens de IGC is in de EU en in Kazachstan meer tarwe geoogst dan gedacht. De tarwevoorraad groeit van 165 miljoen ton begin dit seizoen naar 191 miljoen ton eind juni 2010. Dat is de grootste voorraad sinds 2002.

De IGC schat de maisoogst lager in vanwege tegenvallende productie in de VS, de EU en Brazilië. In de VS is de oogst in 35 jaar niet zo traag verlopen door de regen. De kwaliteit van de mais is lager en er moeten veel droogkosten worden gemaakt. In Argentinië is minder mais gezaaid, omdat telers meer soja hebben gezaaid.

De wereldproductie bedraagt dit seizoen 787 miljoen ton mais. Het verbruik komt op 800 miljoen ton waardoor de voorraad krimpt van 148 miljoen ton begin dit seizoen naar 134 miljoen ton eind juni volgend jaar.

De totale graanproductie, exclusief rijst, komt volgens de IGC op 1.759 miljoen ton. Dat is 34 miljoen ton minder dan vorig seizoen, maar de productie ligt beduidend boven het meerjaarlijkse gemiddelde. Het graanverbruik schat de IGC dit seizoen op 1.746 miljoen ton. De wereldwijde graanvoorraad groeit daardoor van 360 miljoen naar 373 miljoen ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Akkerbouwers doen hun best om de voedselvoorraad op te voeren. de handel doet zijn uiterste best in samenwerking met de statisitieken, de prijs laag te houden van de hele productie.
    De boer betaalt uit eindelijk de premie voor de voedsel verzekering van de burger.

Of registreer je om te kunnen reageren.