Home

Achtergrond

Graanareaal EU krimpt

Het graanareaal in de EU kan volgend jaar met 1 miljoen hectare krimpen.

Dan komt het Europese graanareaal op bijna 57 miljoen hectare. Dat verwacht het Franse marktanalysebureau Stratégie Grain. De Europese akkerbouwers gaan vooral veel minder gerst verbouwen, verwacht het marktbureau. Dat komt door de lage gerstprijzen van dit seizoen. Het gerstareaal kan wel met 830.000 hectare krimpen, stelt het marktbureau. Dit jaar hebben de Europese akkerbouwers zo’n 14 miljoen hectare gerst geteeld.

Ook het maisareaal wordt kleiner. Stratégie Grain gaat uit van een oppervlakte aan mais volgend jaar van 8,3 miljoen hectare. Dat is 200.000 hectare minder dan dit jaar is verbouwd.

De Europese akkerbouwers gaan volgend jaar meer zachte tarwe verbouwen, verwacht het analysebureau. Dat areaal komt volgend jaar op 22,9 miljoen hectare. Dat is 260.000 hectare meer dan dit jaar is geteeld.

Ook het areaal koolzaad groeit, omdat deze prijzen minder hard zijn gedaald dan de graanprijzen. Hiervan wordt 400.000 hectare meer ingezaaid, waardoor het areaal koolzaad uitkomt op 6,8 miljoen hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.