Home

Achtergrond

Goede oogst korrelmais

Een probleemloze oogst. Henk Jansen van loonbedrijf Jansen uit het Groningse Vlagtwedde is heel tevreden over de oogst van korrelmais.

Vandaag oogstte het loonbedrijf 10 hectare bij akkerbouwer Bé Hoiting in Gieten. "De omstandigheden zijn prima. Woensdag flink wat regen, maar nu blijft het weer een paar dagen droog. We zijn mooi op tijd en de opbrengsten zijn net iets beter dan gemiddeld, 13 tot 14 ton per hectare. We hebben niets te klagen." Foto Harry Tielman

In plaats van over een rode loper konden de bezoekers van het jaarlijkse LLTB-symposium vandaag over een groene loper. Om aandacht te vragen voor gezonde voeding is in Roermond 800 vierkante meter gras neergelegd. Boeren willen laten zien wat ze voor de maatschappij betekenen. Daarom werd 1000 liter verse tomatensoep, 200 liter warme chocolademelk, 100 kilo stamppot van Nederlandse bodem uitgedeeld. Foto Twan Wiermans

Schapenhouder Harry de Jong (65) voorziet zijn weidelammeren van mineralen in emmers. Deze zeventig jonge ooien heeft hij uitgeschaard op een grasperceel bij het Friese Hoornsterzwaag. Het duurt nog wel tot maart of april voordat de dieren weg kunnen . Het gaat om Texelaars en Swifters. Thuis heeft de oud-melkveehouder nog zo'n tachtig overhouders staan. Voorheen hield De Jong ook nog zo'n 24 melkkoeien. Het houden van schapen was voor hem na invoering van de superheffing altijd al een neventak. Foto Alex J. de Haan

Loonwerker Kuijpers haalt met de rooier de suikerbieten van akkerbouwer Jo Roebroek uit het Zuid Limburgse Schimmert uit de grond. Door het goede weer en de wind is de löss snel gedroogd, waardoor rooien mogelijk is. De bieten gaan er makkelijk uit. De opbrengsten van de suikerbieten in Limburg zijn hoog. Het suikerpercentage ligt rond de 17,4 procent en de winbaarheid is goed. De loonwerker is de komende tijd nog druk met bietenrooien. Foto Twan Wiermans

Fruitteler Cyril Lemmens uit het Limburgse Schimmert boort gaten voor de betonpalen voor de aanplant Jonagold. "We houden toch vast aan Jonagold, we willen een bepaald percentage van de appel, omdat het een makkelijk ras is met weinig arbeidsuren en hij doet het goed in huisverkoop." Lemmens kiest wel voor een rode mutant Jonagold. De aanplant van circa 80 are met 2000 bomen gebeurt met betonpalen en draadsysteem. "Ik wil niet anders meer op mijn bedrijf." In totaal teelt Lemmens 1,5 hectare Jonagold op een totaal areaal van 14 hectare, waarvan 5 hectare peren. Lemmens teelt ook Junami maar wil eerst zien hoe het nieuwe ras zich verder ontwikkelt.Foto Twan Wiersma

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.