Home

Achtergrond 1 reactie

Goede keuze DOC

De koerswijziging van DOC Kaas is een goede zet.

Natuurlijk moeten de resultaten van de nieuwe strategie nog worden afgewacht. Toch is het voor de leden toe te juichen dat de coöperatie zoekt naar wegen om het risicoprofiel van het bedrijf te verlagen.

Dat risicoprofiel is door de sterk veranderende zuivelmarkt in de voorbije jaren behoorlijk verhoogd. Daar komt bij dat DOC Kaas weliswaar goede, maar toch vooral merkloze kazen produceert. Of kazen die door andere partijen onder merk worden gebracht. En alleen kaas blijkt voor zo’n groot bedrijf als DOC Kaas een te smalle basis.

Voor kleinere bedrijven en/of bedrijven met eigen merkkazen is dat verhaal misschien nog iets anders, maar voor DOC in ieder geval niet. Daarom is het een prima plan om samenwerking te zoeken met andere bedrijven. Zouden de kaasprijzen weer eens onder druk komen te staan, dan is er nog de mogelijkheid om een deel van de melk via een pool aan te wenden voor andere producten. Bij voorbeeld poeders, condens of consumptiemelkproducten.

Andersom werkt het ook. Als de kaas erg goed verkoopt, kan DOC ook melk van anderen erbij verwerken. Toch behoudt de coöperatie in het voorgestelde model haar zelfstandigheid en relatief overzichtelijke schaal. Ook dat zijn voor coöperaties belangrijke zaken.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Verwerker

    IK ben bang dat het niet tot hogere prijzen leidt maar meer een afvlakking van pieken en dalen. Bovendien, als er te weinig kaas gemaakt wordt lopen de klanten weg en zie ze maar eens terug te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.