Home

Achtergrond

Global warming en 9/11 dè woorden in VS

Zorgen over het milieu en terrorisme markeren het begin van de 21e eeuw.

De meest gebruikte woorden in het eerste decennium in de VS zijn dan ook 'global warming' (opwarming van de aarde) en 9/11, wat refereert aan de terreuraanslagen in New York op 11 september 2001. Dat maakte de Amerikaanse taalorganisatie Global Language Monitor gisteren bekend.

Volgens een wiskundige formule die de frequentie van woorden en zinnen in kranten, tijdschriften en online media analyseert, kwam Obama, de achternaam van de Amerikaanse president, als nummer drie uit de bus. Het woord 'bailout' (financiële reddingsoperatie) eindigde op de vierde plaats. De grote evacuatie door de orkaan Katrina in New Orleans in 2005 bracht 'evacuee' op nummer vijf. Ook Google en tsunami staan in de top tien.

"Het eerste decennium van de 21e eeuw in woorden is een sombere gebeurtenis'', aldus de directeur van de organisatie. Er staan echter ook woorden van hoop in de lijsten.

De meest gebruikte uitdrukking van het decennium is 'climate change' (klimaatverandering). In de technologielijst staat microblogdienst Twitter bovenaan en Hollywood voert de culturele lijst aan met 'slumdog', wat verwijst naar de Oscarwinnende film Slumdog Millionaire.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.