Home

Achtergrond

Gemalen stro in grote balen

Strooisel voor ligboxen moet goed zijn, schoon en betaalbaar.

Daarvoor zijn al diverse producten op de markt. Fouragehandelaren Jan Bakker uit Oldebroek, Scherpenzeel uit Vianen en Gedizo uit Staverden voegen vanaf deze week een nieuwe toe aan het assortiment: gemalen tarwe- en koolzaadstro in grote foliepakken.

Het stro is niet alleen geschikt als strooisel, maar ook als ruwvoer voor mestkalveren, aldus de fouragebedrijven. Stro werkt goed als middel om de penswerking te bevorderen.

Het gemalen tarwe- of koolzaadstro heeft een lengte van 1 tot 2 centimeter en is fijner dan gehakseld stro.

"Gemalen stro als zodanig is niet nieuw, maar wel het formaat en de verpakking", aldus de fouragehandelaren. "De grote pakken zijn aanzienlijk goedkoper dan de kleine, het voordeel bedraagt al gauw 100 euro per ton."

Het gehakselde stro is vrij van de gevreesde Klebsiella-bacterie, die mastitis kan veroorzaken, aldus Jan Bakker, Gedizo en Scherpenzeel.
Daarnaast zijn de pakken makkelijk buiten op te slaan, heeft het gemalen tarwe- of koolzaadstro een hoge vochtopname en composteert het in circa zes weken. Verder zorgt het voor meer organische stof in de mest en zit in het lage btw-tarief. Over zaagsel moet 19 procent btw worden betaald, voor gemalen tarwe- en koolzaadstro is dat 6 procent. Meer informatie: 0525 – 633064 of www.janbakker.nl.

Stand 116, 133, 297

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.