Home

Achtergrond

Geen tijd voor zwartepieten

Uit voorlopige resultaten van onderzoek naar Q-koorts blijkt dat ongeveer een kwart van de melkgeitenbedrijven besmet is met de bacterie.

Met de tachtig bedrijven zijn dit er minder dan de 120 bedrijven die verwacht zijn. Dat is positief nieuws, maar reden voor een jubelstemming is er nog lang niet. Dit jaar werden meer dan tweeduizend mensen ziek door Q-koorts.

De gezondheidszorg vraagt de geitenhouderij om maatregelen. Zelfs de uiterste maatregelen als het ruimen en verplaatsen van bedrijven worden genoemd. De indruk wordt gewekt dat de veehouderij en de overheid een lakse houding aannemen en niets doen. De indruk wordt bovendien gewekt dat de sector het economische belang boven de volksgezondheid stelt. Die indruk is onterecht.

De geitenhouderij is vorig jaar begonnen met een vaccinatiecampagne met een vaccin, waarvan de werking onzeker was. De voortgang in de aanpak van Q-koorts gaat langzaam, omdat nog veel onduidelijk is. Je kunt vraagtekens zetten bij de lange tijd die nodig was voordat duidelijk werd hoeveel bedrijven besmet zijn met de bacterie. Je zou denken dat dit sneller moet. Q-koorts is een groot probleem, dat met spoed opgelost moet worden. Dat is in ieders belang. Dit doe je niet door als branches elkaar de zwartepiet toe te spelen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.