Home

Achtergrond 1 reactie

'Geen fiscale vrijstelling voor landschapsbeheer'

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) is tegen een fiscale vrijstelling van inkomstenbelasting voor maatregelen op het vlak van inrichting en beheer van het landschap.

Volgens De Jager is daar geen dekking voor op de begroting. Bovendien zouden de uitvoeringslasten van zo'n vrijstelling hoog zijn. Christenunie-Kamerlid Ernst Cramer had om een vrijstelling gevraagd, bij het debat over het Belastingplan 2010. Dat debat wordt vandaag afgerond.

De Jager wijst op nóg een reden om nu niet met zo'n vrijstelling te komen: het kabinet heeft werkgroepen gevormd, die het hele rijksbeleid onder de loep nemen op zoek naar mogelijkheden om fors (20 procent) te bezuinigen. Er zijn aparte werkgroepen voor natuur en leefomgeving en voor belastingen.

Een aangekondigde uitbreiding van de fiscale 'groenregeling' voor landschapsmaatregelen is in oktober goedgekeurd door de Europese Commissie, meldt De Jager. Deze wordt zo spoedig mogelijk doorgevoerd. Verdere uitbreidingen van de groenregeling voor landschap gaan ten koste van ander beleid onder die regeling.

Andere voorstellen van Cramer om landschapsbeheer te fiscaal te belonen noemt De Jager ongewenst (persoonsgebonden aftrek voor natuurontwikkeling) of ze zijn al beschikbaar (vrijstelling voor landschapsorganisaties als nut beogende instelling).

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dus landsschapsorganisaties zijn nut beogende instellingen en boeren niet,waarom zal een boer dan aan natuurbeheer doen ??? Voor die fooi en die strenge voorwaarden ,laat het dan maar over aan de landsschapsorganisaties met de dikbetaalde directeuren,erg nut beogend

Of registreer je om te kunnen reageren.