Home

Achtergrond

'Gebruik chemische wapens oorlogsmisdrijf'

Nederland steunt in principe het voorstel van België om het gebruik van chemische en biologische wapens als oorlogsmisdrijf op te nemen in het oprichtingsverdrag van het internationaal Strafhof.

Dat blijkt uit een brief die ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) deze week naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

In de brief spreken de ministers geen steun uit voor een voorstel van Mexico om ook nucleaire wapens als oorlogsmisdrijf op te nemen. Verhagen wil wel alle kernwapens de wereld uit, maar volgens de ministers moet daar voldoende internationale steun voor zijn. In de brief waarschuwen de ministers dat deze voorstellen landen die het Strafhof nog niet erkennen kunnen afschrikken om toe te treden.

Later deze maand komen de landen die partij zijn bij het Strafhof in Den Haag voor een vergadering bijeen om zich voor te bereiden op de vergadering over de aanpassing van het oprichtingsverdrag (Statuut van Rome). Die zal op 31 mei volgend jaar in de hoofdstad van Uganda plaatshebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.