Home

Achtergrond

GD: schurft bij varkens is goed te behandelen

Schurft bij varkens is goed uit te roeien. Die conclusie trekt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) uit de ervaringen met schurftbestrijding.

Tien jaar geleden begon de GD met een uitroeiingsprogramma voor schurft. Nu zijn praktisch alle fokbedrijven vrij van schurft en ongeveer 75 procent van de vermeerderings- en vleesvarkensbedrijven.

In de afgelopen tien jaar is het slechts twee keer voorgekomen dat een uitroeiingsprogramma mislukte op een bedrijf. In het ene geval kwam dat doordat de doses van het middel avermectine, waarmee de aandoening te lijf werd gegaan, verkeerd waren berekend. In het andere geval raakte een bedrijf herbesmet door de introductie van een besmette beer.

De GD heeft zijn resultaten geboekt met de toepassing van het middel avermectine. Schurftproblemen komen onder controle door alle dieren twee keer te behandelen met avermectine met een interval van twee weken. In de tussentijd worden ook de pasgeboren biggen behandeld.

De bestrijding van schurft is praktisch altijd rendabel, aldus de GD. De kosten die worden gemaakt voor de behandeling worden binnen zes tot twaalf maanden terugverdiend. Schurftvrije varkens groeien beter en halen betere voederconversies. Zeugen worden beter drachtig.

Eenmaal vrije bedrijven hoeven geen behandeling meer toe te passen. Ze moeten alleen zorgen niet herbesmet te raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.