Home

Achtergrond 2 reacties

Fusie Cehave Agrifirm goed voor innovaties akkerbouw

Een fusie tussen Cehave Landbouwbelang en Agrifirm betekent veel voordelen op het gebied van innovatie en kennis voor de akkerbouw.

Dit zei Theo Koekkoek ZLTO- bestuurder bij de vakgroep akkerbouw tijdens de themaochtend akkerbouw in Gorinchem. "Agrifirm staat voor innovatie , kennis en betrokkenheid", zegt Koekkoek. "Door keihard in te zetten op kennis maakt Europa een goede kans tegen Amerika."

De beoogd voorzitter van de fusiecoöperatie noemde onder meer de kansen die er misschien liggen bij het verbouwen van eiwitrijke gewassen. "Het zou goed zijn als we dat niet uit Amerika hoeven te importeren, maar het zelf kunnen verbouwen. Agerland doet daar al onderzoek naar."

Een ander voordeel is volgens Koekkoek dat je met een grote coöperatie minder afhankelijk bent van grote organisaties, zoals bijvoorbeeld BASF, voor het doen van onderzoeken. "Daar bepalen aandeelhouders waar onderzoek naar gedaan wordt. Dat is bij ons niet zo. De lat ligt steeds hoger en dan is schaalvergroting wenselijk."

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A. Tholen

  Het zal niet eenvoudig zijn om die verkregen kennis van de nieuw te vormen grootmacht voor de gehele ned. akkerbouw ter beschikking te krijgen. Het verbouwen van eiwit rijke gewassen gaan we in Ned. niet doen, daar hebben we geen ruimte voor, daar moeten we voor naar het oosten van Europa. Beste leden van beide Cooperaties, let op voor een 2e grote melkcooperatie daar hebben leden weinig inbreng. De afhankelijkheid hangt dat af van de grote organisaties Hr Koekkoek, nou waar begint U dan aan? Veel wijsheid gewenst.

 • no-profile-image

  han

  Lees ik het goed, bij de nieuwe Co-op ontstaan na de fusie Agrifirm en CEHAVE bepalen directie en bestuur. Dit is dus slechter dan bij bv Bayer waar de aandelhouders bepalen.
  Ik heb altijd geleerd dat bij een co-op de leden, zeg boeren, het beleid bepalen en de directie en bestuur voeren uit. Blijkbaar is dat niet meer van deze tijd. Dat jonge boeren geen ander nut zien in het lidmaatschap dan geldelijk gewin is geen wonder.

Of registreer je om te kunnen reageren.