Home

Achtergrond

FrieslandCampina

Royal FrieslandCampina is in 2008 ontstaan door een fusie van de twee grootste Nederlandse zuivelondernemingen, Friesland Foods en Campina (die op hun beurt waren ontstaan uit talloze fusies). Met 16.000 leden-melkveehouders en een productie van zo’n 8,6 miljard kilo melk is het bedrijf de grootste zuivelcoöperatie ter wereld. FrieslandCampina ais actief in meer dan 100 landen en zoekt de groeit vooral in Azië en Afrika.

De nieuwbakken fusieonderneming heeft moeite met het imago van marktleider. De leden verwachten het beste van hun coöperatie, iets wat FrieslandCampina met bijvoorbeeld het melkgeld in 2009 niet direct kon bieden. Ander terugkerend punt van kritiek van de achterban is het gebrek aan communicatie.

De zuivelcoöperatie gaf eind 2009 meer inzicht in de strategie op langere termijn. FrieslandCampina zoekt met name in andere landen overnames, samenwerkingen of uitbreidingen. Topman Cees ’t Hart laat het oog vooral vallen op India en China. Groei van de afzet is nodig om de 1,7 miljard kilo extra ledenmelk kwijt te kunnen, die FrieslandCampina na 2015 denkt te zullen ontvangen. Na het einde van de Europese melkquotering verwacht het een groei van de melkaanvoer met 15 procent

Een ander punt voor de toekomst is de gemiddelde melkprijs waar FrieslandCampina vanuit gaat in de periode tot 2020. Het bedrijf denkt dat deze gemiddeld ligt tussen de 30 tot 32 cent per kilo.

In 2009 verkocht FrieslandCampina de kaasfabriek in Bleskensgraaf aan de coöperatieve melkleveranciersvereniging DeltaMilk. De transactie vloeide voort uit de voorwaarden die de EU aan de fusie tussen Friesland Foods en Campina stelde.

Financieel

FrieslandCampina boekt in 2008 een nettowinst van 135 miljoen euro, bij een omzet van 9,45 miljard euro. In de eerste helft van 2009 bedroeg de winst 78 miljoen euro winst, 18 miljoen meer dan de fusiepartners in de eerste helft van 2008 afzonderlijk noteerden.

Adres

Friesland Campina
Wijersstraat 1
3811 MZ Amersfoort

Website

FrieslandCampina

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.