Home

Achtergrond

Fransen nemen deel in Russische pijpleiding

De Franse energiegigant EDF voegt zich bij een consortium dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van een nieuwe pijpleiding. Het bedrijf krijgt een belang van 10 procent in het zogenoemde South Stream-project, dat gas gaat vervoeren vanuit Rusland onder de Zwarte Zee naar Italië en Zuidoost-Europa.

De ondertekening van de overeenkomst vond vandaag plaats tijdens een bezoek van de Russische premier Vladimir Poetin aan zijn Franse collega François Fillon. De pijpleiding moet de afhankelijkheid van Rusland van doorvoer van gas door buurlanden als Oekraïne en Wit-Rusland verminderen. Rusland heeft met deze landen moeizame politieke verhoudingen.

EDF krijgt dankzij de deal meer toegang tot Russisch gas. Omgekeerd kan het Russische gasconcern Gazprom aanspraak maken op een deel van de elektriciteitsproductie van EDF. Een definitief akkoord wordt verwacht als ENI, een andere partner in het South Stream-project, ook zijn handtekening zet.

De afgelopen jaren zijn verscheidene projecten voor nieuwe pijpleidingen naar Rusland in gang gezet. Een concurrent van South Stream is bijvoorbeeld de Nabucco-pijpleiding, die wordt gesteund door de Europese Unie. Ook moet er een pijpleiding komen onder de Baltische Zee (Nord Stream).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.