Home

Achtergrond

Franse bloemkoolprijs schiet opeens omhoog

De Franse bloemkoolprijzen zijn de laatste weken omhoog geschoten.

Door een tegenvallend aanbod tegenover een aanhoudende vraag vangt de teler nu gemiddeld 36 procent meer voor bloemkolen dan in november vorig jaar. Vergeleken bij het vijfjaarlijks gemiddelde ligt de bloemkoolprijs zelfs bijna 60 procent hoger.

Volgens de agrarische infodienst Agreste is het aanbod plots sterk teruggelopen door vroege nachtvorst in het noorden van het land en tegelijkertijd aanhoudende droogte in het westen. De vraag blijft echter op een normaal peil, zowel in het binnenland als op de exportmarkten. Frankrijk kan de laatste tijd vooral veel bloemkool uitvoeren naar Italië en Spanje, normaal gesproken juist haar grootste leveranciers.

De prijsstijging volgt echter wel op een slechte zomer waarin de bloemkolen over het algemeen juist minder opbrachten dan in vorige jaren. Om de prijsdruk de afgelopen maanden wat te verlichten, is een deel van de oogst voor de versmarkt uiteindelijk naar de diepvriezers of andere verwerkers gegaan.

De Franse bloemkooloogst komt dit seizoen naar verwachting uit op 371.000 ton, 6 procent minder dan een jaar geleden. De terugloop is voor een deel te wijten aan het met 3 procent ingekrompen areaal dat nu op 22.000 hectare uitkomt. Frankrijk neemt ongeveer een zesde van de Europese productie voor zijn rekening en is daarmee de derde producent na Italië en Spanje.

Of registreer je om te kunnen reageren.