Home

Achtergrond

Forse stijging strafzaken tegen meisjes

In de afgelopen dertien jaar is het aantal strafzaken tegen meisjes verdrievoudigd.

Het aantal zaken dat het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank jaarlijks afdoen, steeg tussen 1995 en 2008 van ruim 2200 naar meer dan 6800. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het aantal strafzaken tegen jongens nam toe, maar naar verhouding minder sterk, van ongeveer 21.000 in 1995 naar 31.000 in 2008.

Strafzaken tegen minderjarigen eindigen vaker bij het OM dan bij de rechter. De aanklagende instantie nam vorig jaar bijna twee derde van alle 38.000 strafzaken tegen minderjarigen voor zijn rekening. Bij de rechters gaat het om een op de negen strafzaken. Bij een op de vijf afgedane strafzaken tegen minderjarigen was de veroordeelde in 2008 een meisje. In 1995 was dat nog een op de tien. Het aantal strafzaken tegen minderjarigen groeide in de periode 1995-2008 van negen naar vijftien procent van het totaal aantal zaken.

De baas van het OM, Harm Brouwer, signaleerde vorig jaar ook al de volgens hem "opvallende toename'' van meisjes die het criminele pad op gaan. Justitie had verwacht dat de toename van jeugdcriminaliteit zou afvlakken. Maar die voorspelling kwam niet uit. De topman van het OM kondigde vorig jaar een onderzoek aan, maar volgens een woordvoerster gaat dat er niet komen. ,,Er zijn andere prioriteiten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.