Home

Achtergrond

Forse loonsverhoging EU-ambtenaren

Tienduizenden ambtenaren van de Europese Commissie krijgen 3,7 procent meer loon, fors meer dan de inflatie.

De Europese Commissie bevestigde donderdag een voorstel daartoe aan de EU-landen, die dit moeten betalen. Een woordvoerster zei dat de aanpassing is gebaseerd op levenskosten in acht EU-landen, waaronder Nederland. Daarvoor is volgens haar een vaste formule. De lonen zouden zo kunnen stijgen en dalen, maar ze kon geen voorbeeld geven of het loon van de 38.000 ambtenaren ooit is gedaald.

De verhoging komt op een moment dat nationale ambtenaren door de recessie juist geen loonsverhoging krijgen. Zo hebben de regeringen in Griekenland, Ierland, Hongarije en de Baltische staten de salarissen van hun ambtenaren bevroren om het begrotingstekort onder controle te houden.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt dat de lonen van rijksambtenaren en politieagenten in 2011 niet mogen stijgen. Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) zei vorige week dat hij de EU-salarissen te hoog vindt. Ze zijn bedoeld voor expats, maar veel ambtenaren wonen decennia in Brussel, stelde hij.

Het basisloon van een EU-commissaris is bijna 20.000 euro per maand plus vergoedingen. EU-president Herman Van Rompuy krijgt zelfs iets meer dan VS-president Barack Obama.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.