Home

Achtergrond

Fonterra verwacht hogere melkprijs uit te keren

Fonterra verwacht in mei volgend jaar een 19 procent hogere melkprijs uit te keren, van 6,05 Nieuw-Zeelandse dollar per kg milksolid (eiwit plus vet).

De stijging is veel hoger dan verwacht.

Fonterra is een coöperatie met ruim 10.500 leden, waarvan vorig jaar tenminste enkele tientallen bedrijven failliet ging. De grootste groeier is de Chinese markt. Fonterra ziet een stijgende vraag in Rusland, waar een hogere olieprijs de consumptiekracht doet toenemen.

Bestuursvoorzitter Henry van der Heyden waarschuwt voor te veel optimisme. Het marktherstel is broos, terwijl de mogelijkheid van een stijgende waarde van de Nieuw-Zeelandse dollar als een zwaard van Damokles boven de export hangt.

Of registreer je om te kunnen reageren.