Home

Achtergrond

Filosoof Joop Doorman overleden

Emeritus-hoogleraar Joop Doorman is maandag op 80-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn zoon bekendgemaakt.

Doorman, zoon van de legendarische schout-bij-nacht Karel Doorman, werd tijdens zijn leven vooral bekend om zijn aanhoudende strijd voor een substantiële plek voor kunst en cultuur in de samenleving.

Doorman stond aan de wieg van de invoering van het vak ethiek op de Technische Universiteit Delft. Hij was de eerste hoogleraar wijsbegeerte aan die universiteit en vervulde die functie van 1972 tot 1994. Bij zijn afscheid werd ethiek en techniek een verplicht vak voor masterstudenten aan de TU, mede omdat Doorman had bewezen dat het juist voor technici noodzakelijk is om zich ook moreel te bezinnen.

De hoogleraar zat in tal van besturen. Zo was hij onder andere voorzitter van de VPRO, bestuurslid van de Evert Willem Bethstichting en van de K.L.Pollstichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap en voorzitter van het Sweelinck Conservatorium.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.