Home

Achtergrond

FAO: wereldgraanoogst bijna naar record

De wereldgraanproductie is dit seizoen slechts 2 procent kleiner dan de recordoogst van vorig seizoen 2008/2009.

Het verbruik stijgt als gevolg van de lage graanprijzen, stelt de wereldvoedselorganisatie FAO in het jongste oogstrapport. Volgens de FAO zijn er voorraden overgebleven van vorig seizoen. Daardoor blijft de verhouding tussen voorraad en verbruik ongeveer gelijk aan vorig seizoen, ondanks dat het verbruik toeneemt. De FAO denkt dat er eind juni 2010 totaal 509 miljoen ton graan in voorraad ligt. Dat is de grootste voorraad in zeven jaar.

Vooral de tarweproductie valt wereldwijd erg mee, stelt de FAO. "Azië heeft dit seizoen 6 procent meer tarwe geoogst. In Noord-Afrika is zelfs twee keer zoveel tarwe geoogst als vorig seizoen." Ook de andere granen geven hoge opbrengsten, stelt de FAO. "Dat komt vooral door de grotere maisoogst in de VS."

Door de hoge opbrengsten zijn de graanprijzen gedaald. Daardoor zal het verbruik toenemen, verwacht de FAO. Van alle graan wordt 47 procent gebruikt voor voedsel. Dat stijgt omdat de wereldbevolking groeit. Ook wordt meer graan verwerkt tot veevoer.

Het industriële graanverbruik stijgt minder snel dan eerder gedacht. De FAO schrijft dat toe aan de economische crisis, waardoor minder zetmeel, zoetstoffen en bioethanol wordt gevraagd.

De FAO kijkt in het rapport ook vooruit naar het volgende seizoen 2010/2011. "Op het Noordelijk Halfrond is het meeste wintergraan gezaaid. De zaaiomstandigheden zijn over het algemeen goed geweest. Maar de eerste schattingen geven aan dat de tarwearealen in Europa en de VS krimpen als gevolg van de gedaalde tarweprijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.