Home

Achtergrond

Exportvergunning voor peren naar China dichterbij

De exportvergunning voor peren naar China is weer een stapje dichterbij gekomen.

Onlangs voerde de Plantenziektenkundige Dienst (PD) overleg met China over de Pest Risk Analysis (PRA). De risicoanalyse moet de Chinezen ervan overtuigen dat de risico van bepaalde plagen en ziekten geen bedreiging vormen.

"Tien Chinese wetenschappers hebben zeer serieus naar de PRA gekeken. Van de 132 mogelijke plagen en ziekten hebben er nog drie de aandacht van de Chinezen", vertelt Leo Welschen van het Comité Fruithandel van Frugi Venta. "De PD heeft de Chinese autoriteiten ervan overtuigd dat de Medlfy in Nederland niet voorkomt, maar voor fruitmot en bacterievuur moeten we met een goed verhaal komen", aldus Welschen.

De directeur-generaal van het ministerie van LNV, Annemie Burger, zal binnenkort opnieuw met China spreken over de perenexport.
Volgens Welschen heeft België nog steeds een kleine voorsprong op de Nederlandse aanvraag. "Ook zij hebben dezelfde knelpunten, te weten fruitmot en bacterievuur." Hij hoopt dat beide aanvragen elkaar versterken. Welschen zei dat een vergunning er het komende seizoen nog niet in zit.

Een exportlicentie voor peren is voor de fruitsector van groot belang. Door de residu- en wisselkoersproblemen stagneert de exportgroei naar Rusland. China zou in dat opzicht een ideale uitwijkmarkt kunnen zijn.

Uit een overzicht van een fruitexporteur bleek dinsdagavond dat maar weinig Nederlandse peren in Russische supermarkten te vinden zijn. Opmerkelijk genoeg trof de handelaar veel, en zeer goedkope, Chinese peren aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.