Home

Achtergrond 12 reacties

Exportsubsidies varkensvlees afgewezen

De Europese raad van landbouwministers heeft het instellen van exportrestituties voor Europees varkensvlees afgelopen vrijdag afgewezen.

Frankrijk en België hadden om die subsidies gevraagd, vanwege de lage varkensprijzen en de slechte financiële positie van varkenshouders. Voor het verkrijgen van exportrestituties zouden negen lidstaten daarvoor moeten stemmen. Engeland en Malta zijn de grootste tegenstanders van het invoeren van uitvoersubsidies.

Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel stelt dat de situatie op de varkensvleesmarkt weliswaar nog niet stabiel is, maar wijst bij het afwijzen van de exportsubsidies op de scherp gedaalde prijzen van varkensvoer. Daardoor liggen de marges voor varkenshouders op het langjarige gemiddelde.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik ben het helemaal eens met Grote B(r)oer en van de Zanden. Deze ratrace moet stoppen en er moet een normale marktwerking komen waarbij vraag en aanbod de prijsstelling bepalen. Maar er deugtt ook helemaal niks van dat de ene sector boven andere wordt voorgetrokken. Gelijke monniken gelijke kappen tenslotte! Kunstmatige prijsniveau's lopen altijd tegen de lamp en dan zit de boer met de brokken. Dat zou zowel de boerenstand als de politiek moeten begrijpen.

 • no-profile-image

  scherpschutter

  He boertje, dat komt omdat het bijna allemaal moslims zijn. En die eten niet zo erg veel varkensvlees dacht ik. Als je de wereld niet begrijpt, dan praten we beter niet meer over marktwerking!

 • no-profile-image

  boertje

  herekauwer Je snapt er niets van markt werking kennen jullie niet Nu 2 miljard mensen meer en nog geen kostprijs dekkende prijs voor varkens

 • no-profile-image

  GROTE B(R)OER

  De markt is i.d.d. groter dan Nederland alleen, misschien biedt dat in de toekomst mogelijkheden. Als ik jou (boertje Zuiden) was, zou ik nog meer varkens opzetten. Er komt beslist een moment dat zich dat uitbetaald. Op dit moment is dat helaas niet het geval, de markt vraagt er niet om n.l., anders zouden ze wel meer betalen. Het is wel zo dat de markt onevenredig sterk bepaald wordt door een klein groepje "supermarkten", maar ook daar geldt dat ze het recht hebben om te kopen waar het vlees het goedkoopst is, en dat doen ze dan ook. De lijdende rol (let wel, met "lange ij") wordt al heel het jaar gespeeld door de slachthuizen, die zich in de prisjvorming laten "mangelen" door deze "supermarkten". Van kartelvorming is pas sprake als er prijsafspraken worden gemaakt. De slachthuizen (die al lang veel geld verliezen) hebben geen kans om prijzen af te spreken, want de supermarkten kopen of in Ned., danwel in Duitsl., danwel in Fra., in Belg., in Spanje, enz. enz. En de inkopers van de supermarkten weten de verkopers altijd te vinden, EEN ECHTE OPEN MARKT DUS. Keihard, maar dat zijn wel de feiten. Met een tijdelijke subsidie voor export wordt dit niet veranderd. Integendeel dus, want door een tijdelijke opleving denken de boeren dat ze i.d.d. misschien wel wat meer varkens kunnen opzetten, terwijl ze dan vervolgens, als de subsidie wordt afgeschaft, dubbel en dwars het deksel op de neus krijgen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Okee grote broer ben het helemaal met je eens maar als je bekijkt op welke manier men de melkveehouderij op de been houd dan is het verschil tussen de melkveesector en de rest wel heel erg groot de een krijgt alles en de rest krijgt de kruimels ben bang dat de zaak nog wel eens ontploft dat men het zat is Dit kan zo niet langer door gaan

 • no-profile-image

  boertje

  Dus lang jarig gemiddeld niets verdienen als ze allemaal gestopt zijn Er alleen nog hele groten bedrijven over zijn is dat wat nederland wil. Bedrijven die via gekke constructie gefinanciert zijn is dit waar het naar toe moet !!!!! En die grotere rond Utrecht heb je 6% rente gehad over je eigen vermogen of 1,2,3 !!!! alles tellen. Denk ik van niet maar wel hier stoer roepen op internet de landbouw moet gewoon meer van de marge krijgen Hier is nu gewoon cartel vorming niets meer met vraag en aanbod.

 • no-profile-image

  Boer

  En Nederland ; die hebben die vraag om exportrestituties blijkbaar weeral niet gesteund. Blijkbaar is het bij de hollanders 'hoogconjunctuur '. En kom niet af dat er aan de kostenkant moet gesnoeid worden want deze is allang gesnoeid op ons bedrijf ! Hier valt echt niks meer te behalen voor ons !

 • no-profile-image

  Grote b(r)oer

  Met exportsubisidies breng je geen stabiliteit in de markt, het is slechts "uitstel van executie". Integendeel, met exportsubsidie wordt de "overproductie" aan varkens zelfs extra gestimuleerd. Om productie met consumptie te laten matchen, moet de EU gewoon de markt "vrij" laten. Alleen op die manier ontstaat stabilitiet.

 • no-profile-image

  Arnold

  Gelukkig geen export subsidie. De markt is bij jullie al genoeg beschermd met een invoerheffing van 54 Euro cent per kg vlees. Wij hebben hier al 3 jaar slechte prijzen. Laatste half jaar de prijs gemiddeld 1 dollar per kg geslacht. Dat is zo'n 65 Euro cent.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  die invoerheffing hebben wij hier ook nodig, die 54 cent per kg gaat volledig op aan het duurdere voer, wij zouden ook graag granen op de wereldmarkt inkopen, maar als wij dat doen hebben we ook invoerheffingen. Die 54 cent is dus compensatie voor de bescherming van de granen in europa.

 • no-profile-image

  weet het beter

  Ja, dames en heren, uitbreiden is het toverwoord. Wat ons dit brengt of gebracht heeft: Niets dan armoe. Laat je niks wijsmaken door iedereen die van ons vreet. B.V. hebben wij er iets van gemerkt dat de wereldbevolking van zeg maar 5 miljard naar 6.5 mensen ging? Dacht het niet. Waarom zouden we het dan opeens wel merken wanneer de wereldbevolking van 6.5 miljard groeit naar b.v. 8 miljard.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Ik ben niet voor export subsisdies, het vlees komt dan elders op de markt, deze zijn ook al verzadigd. Geef dan elke boer die zijn varkens lichter laat slachten en zijn hokken enkele weken leeg laat staan een paar euro subsidie per geslacht varken. (deze subsidie moet de opbrengst derving en leegstand dekken). Verwerkers vragen wel om zware karkassen maar dan zullen e ook voor moeten betalen! Het zwaarder maken van de vleesvarkens heeft dit jaar de markt kapot gemaakt. Er was al een krapte op de biggenmarkt, de prijzen lagen dit jaar niet voor niets op een hoog niveau. De verwerkers zagen al een lager vleesaanbod bij varkens van zeg maar gemiddeld 90 kilo en daarom willen ze nu varkens van 95 kg. Ruim 5% meer vlees van dezelfde biggen en niemand heeft er iets aan verdiend behalve de verwerkers en supermarkten natuurlijk. Om de vleesprijzen op een hoger niveau te krijgen zullen we in tijden van een groot aanbod lichter moeten slachten. Supplymanagement heet dat!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.