Home

Achtergrond

'Europese winkelcriminaliteit kost miljarden'

Winkelcriminaliteit kost Europese winkeliers jaarlijks 7,6 miljard euro.

Daarvan komt 250 miljoen euro op het bordje van Nederlandse winkeleigenaars. Dat bleek woensdag uit een onderzoek naar winkeldiefstal in Europa dat Detailhandel Nederland en de Belgische winkeliersvereniging Unizo lieten uitvoeren.

De schade komt door winkeldiefstallen, inbraken en ramkraken die volgens het rapport steeds vaker worden gepleegd door Oost-Europese criminelen. Sommige van die criminelen verdwijnen direct na de roof weer over de grens. Steeds meer groepen blijven echter een aantal dagen in hetzelfde land, waarbij ze onderduiken bij familie of vrienden, aldus het onderzoek.

Detailhandel Nederland wil dat de criminaliteit op Europese schaal wordt aangepakt door opsporingsinstanties als Europol een grotere rol te geven. Daarnaast moet er volgens de organisatie een Europees strafblad worden ingevoerd om criminelen af te schrikken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.