Home

Achtergrond

Europese watersatelliet gelanceerd

Vanaf een ruimtebasis in het hoge noorden van Rusland is in de nacht van zondag op maandag een nieuwe Europese satelliet gelanceerd.

De SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) gaat onderzoek doen naar de zogeheten waterkringloop op aarde.

Het onderzoek van de nieuwe satelliet heeft te maken met klimaatverandering. Als het aardoppervlak droger wordt, wordt de lucht erboven ook minder vochtig. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde, waardoor meer zeewater verdampt en het zoutgehalte van zeeën toeneemt.

Wanneer zeeën zouter worden kan de loop van oceaanstromen veranderen, waardoor het klimaat op sommige plekken drastisch anders kan worden. Zo kan het op een bepaalde plek heter worden, waardoor de grond uitdroogt, waardoor de vicieuze cirkel doorgaat. De SMOS moet dat proces in kaart brengen, zodat overheden zich beter kunnen voorbereiden op de toekomst.

De SMOS is ontwikkeld bij het ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk. Het vaartuig is de tweede van een serie Europese satellieten voor de observatie van de aarde. Eerder dit jaar lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de GOCE, een satelliet die in twee jaar tijd het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart brengt. Met die informatie willen wetenschappers een beter inzicht krijgen in onder meer de zeespiegelstijging, de loop van oceaanstromen en het ontstaan van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. In de komende jaren volgen nog zeker vier andere satellieten, die onder meer wind, ijs, sneeuw en magneetvelden in de gaten gaan houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.